پلی استایرن یکی از خاصترین زنجیرههای شیمیایی در صنعت پتروشیمی است. این زنجیره یکی از طولانیترین صفهای کربنی در مواد شیمیایی است و در دسته فنیلها قرار میگیرد. پلی استایرن حاوی اکثر کربنها و هیدروژنهای عناصر شیمیایی است و با فرمول n(C8H8) شناخته میشود. مهمترین ویژگی پلی استایرن تلفیق پیوند واندروالسی در کوتاهترین مدتزمان ممکن در زنجیرههای پلیمرهاست. هرچقدر که این زنجیرههای کربنی طولانیتر شوند نیرو کششیان آنها هم بیشتر میشود و این موضوع دقیقاً همان نکتهای است که باعث کارآمد شدن پلی استایرن میشود. تمامی این توضیحات بیشتر از هر چیزی توضیحات علمی پلی استایرن هستند، اما به بیانی سادهتر، پلی استایرن ترکیبی پلیمری یا همان مواد اولیه پلاستیک بسیار سخت است. این ترکیب بر عکس تمام توضیحات پیچیدهای که در مورد آن گفتیم، بسیار ساده تولید میشود و یکی از کارآمدترین پلاستیکهای ساخته شده توسط بشر است.
پلی استایرن از مونومرهای استایرن ساخته میشود. هر واحد استایرن هم دهنده و هم گیرنده الکترون فعال است؛ از همین رو، مهمترین خاصیت پلی استایرن، توزیع وزن مولکولی تحت شرایط پلیمرزاسیون است. این موضوع، به زبان ساده و غیر علمی به مقاومت بالای این پلاستیک در مقابل آب و یا سایر حلالها اشاره دارد.
البته ویژگیهای خاص پلی استایرن به معایب بسیاری هم ختم میشوند و یکی از مهمترین معایب این پلاستیک خشک و شکننده بودن بیش از حد آن است، تا حدی که به آن کریستال نیز میگویند. از طرفی دیگر، مقاومت پایین این پلیمر در مقابل اشعه UV و اشتعالزا بودن بیشازاندازه آن، از دیگر عیبهای این پلاستیک خاص است. البته تخریب کامل این پلاستیک در درجه حرارت بسیار بالایی صورت میپذیرد، اما این نقطه ذوب (۳۰۰ درجه) بهصورت یک مرحلهای صورت میپذیرد و همین نکته نیز بزرگترین عیب آن محسوب میشود.
اگر بخواهیم خصوصیات فیزیکی پلی استایرن را بهصورت یکپارچه بررسی کنیم، قطعاً به ترتیب زیر پیشروی خواهیم کرد. ابتدا با بررسی چگالی پلی استایرن متوجه خواهیم شد، که این پلیمر معمولاً میتواند از ۱۰ تا ۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب متغیر باشد و این مورد بر حجم و اندازه آن تاثیر بسازی دارد. اندازهگیری در صنعت، حرف اول و آخر را میزند و از همین رو قبل از هر چیزی چگالی آن را در نظر داشته باشید. پس از آن نوبت میرسد به خاصیت شناور شدن آن بر روی آب که در مصارف صنعتی استفادههای بسیاری برای آن وجود دارد. همین موضوع هم باعث میشود تا این پلیمر، مقاومت، استحکام کششی و استحکام ضربه متغیری بر اساس میزان خالصی آن داشته باشد. مثلا مدلهای معمولی این پلیمر مقاومت بسیار کمی در برابر شیشه دارند و مدلهای مستحکم شده آن در صنعت، برای ساخت مقاومترین اشیا استفاده میشوند.