عرشه فولادی در یک نگاه

یکی از سقف هایی که در حال استفاده از آن به شدت مورد استقبال مالکین و مهندسین قرارگرفته است ، سقف عرشه فولادی یا همان متال دک است. سقف عرشه فولادی با ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای شکل آجدار بدون استفاده از شمعک و حذف قالب بندی اجرا می گردد.یکی از قسمت های ساختمان که اثر فوق العاده ای در سرعت ساخت دارد، سقف است. یکی از فاکتورهای صنعتی سازی، سرعت بالای اجرا و حذف متریال و روش های سنتی وقت گیر و پرهزینه می باشد .اگر در اجرای سقف ازمتد های جدید استفاده شود، پروژه در دوره زمان کوتاه و بسیار مناسبی اجرا می گردد. سقف کامپوزیت عرشه فولادی یا متال دک یکی ازشیوه های نوین اجرای سازه است که امروزه طرفداران بسیار زیادی در جهان دارد.

پیدایش عرشه فولادی

بیان یک تاریخ دقیق برای ساخته شدن عرشه های فولادی کار دشواری است. این عرشه ها جایگزین ساده ای برای تجهیزات چوبی که پیمانکاران در زمان ریختن بتن از آن استفاده می کردند بود و کاربرد آن ها هم از همان زمان شروع شد. در سال ۱۹۳۹ انجمنی برای ساخت عرشه های فولادی تشکیل شد و استانداردهایی را برای تولیدکنندگان این محصول ایجاد کرد و در طول زمان آنها را توسعه داد. حدود سال ۱۹۸۰ بود که سقف های عرشه فولادی به عنوان یک سیستم ساخت و ساز نوین مورد استفاده قرار گرفت.

انواع عرشه فولادی

عرشه فولادی مرکب

این نوع عرشه ها کامل ترین نوع عرشه به لحاظ قدرت باربری و عملکرد می باشند. این عرشه ها دارای آج ها و برجستگی های متنوع در بدنه خود می باشند و لذا با دال بتنی به صورت مرکب عمل می نمایند و علاوه بر دارا بودن کارایی عرشه های غیر مرکب مهم ترین مزیت آن، استفاده از عرشه در نقش آرماتور کششی تحتانی می باشد. این ویژگی متمایز به علت وجود برجستگی یا آج بر روی عرشه ها می باشد. نقش آج ها اتصال مکانیکی بین دال و عرشه مطابق شکل زیر جهت تحمل نیروی برشی پیوستگی بین دال و عرشه فولادی می باشد. نکته مهم در این نوع عرشه ها وجود دو نوع آج نقطه ای و پیوسته بر روی عرشه می باشد.

نقش آج نقطه ای جلوگیری از نیروی افقی لغزش بین دال بتنی و عرشه فولادی و نقش آج پیوسته جلوگیری از نیروی قائم بلندشدگی دال بتنی از عرشه فولادی می باشد. در سقف های دارای این نوع عرشه فولادی علاوه بر اینکه دال بتنی و تیرهای فولادی دارای عملکرد مرکب با یکدیگر هستند، دال بتنی و عرشه فولادی نیز با یکدیگر مرکب عمل می نمایند. لذا در این سقف ها با توجه به رفتار مرکب در تمام اجزای آن از مصالح فولاد و بتن به نحو موثر و بهینه ای استفاده شده است. به همین دلیل این نوع سقف دارای کمترین وزن بتن و فولاد و در نتیجه اقتصادی ترین حالت طراحی می باشد. شایان ذکر است رفتار کاملا مرکب عرشه های فولادی بستگی به طراحی آج ها از لحاظ شکل هندسی، آرایش و نحوه قرارگیری بر روی عرشه فولادی و میزان برآمدگی آج دارد.

عرشه فولادی غیر مرکب

این نوع عرشه ها فقط به عنوان قالب دال بتنی در سقف ها استفاده می شوند. این عرشه ها مانند شکل زیر بدون آج یا دارای آج ضعیف می باشند. لذا دارای رفتار مرکب با دال بتنی نمی باشند و دال بتنی به روش متداول طراحی می شود و بنابراین باید از آرماتور کششی در مقطع تحتانی عرشه فولادی جهت تقویت دال بتنی استفاده گردد. تصویر زیر نشان دهنده یک عرشه فولادی غیر مرکب است.

انواع سقف عرشه فولادی

سقف های فولادی انواع مختلفی دارند که در ادامه می توانید با برخی از آنها آشنا شوید:

سقف عرشه فولادی نوع A

این سقف ها دارای شیارهای باریکی هستند و به دلیل ظاهر خاصی که دارند می توانند سطح گسترده ای را برای نگه داشتن اجزایی که قرار است در فرآیند اجرای سقف به کار بروند ایجاد کنند.

سقف عرشه فولادی کامپوزیت

این سقف ها که ترکیبی از فولاد و بتن هستند, ظاهر جالب توجهی دارند. بر روی سطح این عرشه ها فرو رفتگی و برآمدگی هایی وجود دارد که به ترکیب بهتر دال بتنی و فولاد کمک می کنند.

سقف عرشه فولادی کامپوزیتی SB

این نوع سقف های کامپوزیتی به سه دسته تقسیم می شوند, دسته اول سطح صافی دارند, دسته دوم دارای سطح آجداری هستند که عمق کمتر و عرض بیشتری دارند, دسته سوم هم آجدار هستند اما برخلاف دسته دوم عمق کمتر و عرض بیشتری دارند.